True
Lachen.TV - TV kijken via internet, de beste Lachen tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Petrus in het land - Alle afleveringen
Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 12

Het is feest in de protestantse kerk van Doorn: er worden palmpasenstokken geknutseld die bedoeld zijn voor de grote optocht en de kerkdienst. De feestelijke bijeenkomst is het begin van de Stille Week voor Pasen, waarin uitersten bijelkaar komen: 'We horen van een koning op een ezel; daarna van wanhoop en hoop. Verraad en vergeving', aldus dominee Sophie van den Berg-Hofstee. Maar die uitersten horen bij elkaar. Volhouden in geloof, misschien wel tegen beter weten in, is toch veel spannender en boeiender, vindt ze. Volhouders zijn ook de mensen van het repaircafé van de kerk. Zij geven oude, afgedankte spullen een nieuw leven.



Petrus in het land
Petrus in het land: Ieder mens kent kwetsbare perioden in het leven. In het Twentse Hengelo staat de

Ieder mens kent kwetsbare perioden in het leven. In het Twentse Hengelo staat de Waterstaatskerk klaar voor mensen op deze momenten. 'Het is aan ons om onze krachten te bundelen, als takjes, en met elkaar te voorkomen dat mensen breken', aldus dominee Hans Wachtmeester. In de tijd voorafgaand aan Pasen doet de kunstroute Stations of the cross in Hengelo denken aan de kwetsbaarheid van ieder mens. Middels veertien kunstwerken wordt de lijdensweg van Jezus uitgebeeld. Predikant en kunstenaar Arent Weevers draagt hieraan bij door een eigen kunstwerk. En in de Waterstaatskerk vertellen openhartige gemeenteleden over hun meest kwetsbare momenten.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 10

Dominee Margo Jonker van de Lutherse kerk in Zwolle is altijd weer verheugd als ze de eerste sneeuwklokjes op ziet komen uit de aarde. Het doet haar denken aan momenten waarop mensen elkaar zien. 'Zulke momenten zie ik als een klein wit bloempje dat bovenkomt uit de donkere aarde.' Gemeentelid Hanneke Buurman zorgt voor veel van deze momenten. Ze komt wekelijks samen met Oekraïense vluchtelingen om te praten, te zingen, te bidden en om taalles te geven. Mirjam Heerema vertelt hoe ze troost vond in een periode van eenzaamheid. Een kerkmaatje tipte haar om te gaan beeldhouwen, waarin ze haar gevoel, maar ook haar geloof kon uitdrukken.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 9

Durf je te geloven dat je zelf een licht bent? Dominee Harmke Heuver van de protestantse gemeente in Lexmond vindt dat soms lastig, maar in de mensen in haar kerk vindt ze schoonheid, kracht, liefde en licht. Ze vindt er God. 'In onze levens, hoe verschillend ook, is zoveel licht te vinden. Zoveel geloof, hoop en liefde.' Zoals gemeentelid Anton Lakerveld, die schuldhulpmaatje is en probeert om mensen uitzicht te geven op betere tijden. Of Tijmen van Zessen, die als boer manieren zoekt om zijn bedrijf zo verantwoord mogelijk te runnen. En Irene Hardenbol zorgt letterlijk voor licht: zij maakt met jongeren uit de kerk de nieuwe paaskaars.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 8

Dertig jaar na de bloedige burgeroorlog in Rwanda zijn de trauma's van angst en haat nog niet geheeld. Gesteund door Kerk in Actie, een organisatie van de Protestantse Kerk, dragen kerken in Rwanda bij om het verleden te verwerken en te bouwen aan de toekomst. In de kerk van Remera zien we dominee Jerome aan het werk met een Light Group, waarin daders en slachtoffers elkaar ontmoeten. Ze leren samenleven door intensieve verwerkingsgesprekken en door elkaar praktisch te helpen: zo knappen ze samen een woning van een slachtoffer op. En we zien hoe jongeren worden geholpen met vaktrainingen waarmee ze timmerman, lasser of kapper kunnen worden.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 7

De hervormde gemeente in Woudenberg groeit, en zelfs zo hard dat er een nieuwe kerk in aanbouw is om de ruim 2000 leden te kunnen herbergen. Samen met andere vrijwilligers werkt Pieter van Zwet aan de nieuwe preekstoel, lezenaar en het doopvont. Ondertussen wordt er ook gezorgd voor de nieuwe aanwas door de kraamcatering. Elk kraamgezin in de gemeente krijgt drie maaltijden namens de kerk aangeboden. 'Elk nieuw begin gaat immers terug op God die niet van gisteren is; Hem staat de toekomst voor ogen', zegt dominee Alex Wessels. 'Hij geeft mensen steeds een nieuwe start, vaak op momenten dat ze er zelf niet meer op durfden te hopen.'



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 6

De Fonteinkerk in Krimpen aan den IJssel is het resultaat van een geslaagde fusie tussen twee kerken. Dominee Machiel van der Giessen maakte het proces mee. Hij vertelt hoe onderlinge verschillen overbrugd kunnen worden: 'Als je een eerste stap durft te zetten, dan worden kloven overbrugd.' In de penitentiaire inrichting van Krimpen aan den IJssel worden diensten georganiseerd voor gedetineerden. Vanuit de Fonteinkerk is gemeentelid Arie daarbij betrokken om de afstand tussen binnen en buiten de gevangenis te overbruggen. En Petrus is aanwezig bij de bereiding van de tweewekelijkse maaltijd voor jongeren door oudere gemeenteleden.



Petrus in het land
Petrus in het land: In de Opstandingskerk in Tilburg komen protestanten uit alle hoeken van Nederlan

In het katholieke Tilburg staat de protestantse Opstandingskerk. Hier kerkt een protestantste gemeente, met leden afkomstig uit alle windstreken van Nederland én daarbuiten. Sietske Blok is dominee van dit kleurrijke gezelschap. Ze beseft dat al deze verschillen samen ook lastig kunnen zijn. 'Maar de kunst is om elke kleur er te laten zijn. Naast elkaar, in verbondenheid.' Gemeenteleden Jessica Hagoort en Sjoukje Gniewyk geven op hun eigen, creatieve wijze kleur aan het geloof. Sjoukje geeft een schildercursus, waar de deelnemers schilderen met het thema licht. En Jessica neemt ons mee in de kunst van het liturgisch bloemschikken.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 4

'Liefdewerk oud papier': die uitdrukking wordt in de Waterstaatskerk in het Drentse Bovensmilde letterlijk en figuurlijk in de praktijk gebracht. Al 45 jaar wordt hier elke maand oud papier ingezameld door de protestantse gemeente. Maar ook bij andere activiteiten zetten gemeenteleden hun beste beentje voor, bijvoorbeeld bij het gebakspastoraat, waar mensen samenkomen voor een goed gesprek onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen. Dominee Diete Kits staat stil bij het belang van liefdewerk. Of dit liefdewerk op grote schaal plaats vindt, of op een klein gebakschaaltje, dat maakt voor haar niet uit. 'Het doet ertoe!' aldus Diete.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 3

De Nieuwe Kerk in Groningen is een kerk vol talent. Diverse gemeenteleden zetten zich op creatieve manieren in. Petrus is aanwezig bij de repetities voor een theaterstuk dat in voorbereiding is en neemt een kijkje in het atelier van gemeentelid Rita. Zij maakt lijkwaden waarin mensen begraven of gecremeerd kunnen worden. Talent heeft ook een keerzijde: studentenwerker Alexandra steekt een kaars aan voor alle studenten die te veel prestatiedruk ervaren. Dominee Tirtsa Liefting vertelt dat de Bijbel laat zien dat er voor elk talent ruimte is. 'Talent is altijd relationeel. Je mag het in een groter geheel zien en dat geeft rust.'



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 2

De Drie Ranken in Apeldoorn is een oecumenische geloofsgemeenschap waarin drie tradities samenkomen. We ontmoeten de clubhelden die deze club zo speciaal maken. Dominee Hanneke Siebert vertelt als heldin op sokken over verbinding: 'Als mensen elkaar echt zien, als ik jou zie en jij mij, daar is verbinding tussen mensen. Als mensen elkaar zien zoals ze zijn, daar is God.' Tijdens het wekelijkse eetcafé worden mensen uitgenodigd om elkaar echt te zien en wordt er gekookt met een bijdrage van de Voedselbank. Bij de kinderviering 'De Lichtboot' wordt aan de jongste generatie het clubgevoel overgebracht.



Petrus in het land
Petrus in het land: Afl. 1

Het is feest, want dit is de 100e aflevering van Petrus. Om dat te vieren zijn we in het Zeeuwse Kapelle, waar opvallend veel 100-jarigen wonen. In zorgcentrum de Cederhof woont de 102-jarige Govert van den Kuijl. Hij kijkt terug op zijn leven en viert samen met de andere bewoners en kerkelijk werker Joop van den Berg het begin van het nieuwe jaar. Dominee Luuk Deventer denkt na over het geloof dat al die generaties al met mensen meegaat. Zelf leerde hij het geloof kennen door zijn vader. 'Mijn vader leeft niet meer, maar het geloof, dat in hem leefde, leeft nu in mij. Dat geeft mij hoop en vertrouwen voor de toekomst.'