-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
Meldpunt! - Alle afleveringen
Is het stopzetten van een pacemaker een vorm van euthanasie? Sommige cardiologen denken van wel, maar de richtlijnen staan dit in de laatste levensfase toe. Een 82-jarige vrouw met hartklachten laat haar pacemaker uiteindelijk toch stopzetten. Daarnaast: hoe duizenden vrouwelijke PTT'ers een deel van hun pensioen kwijtraakten door de privatisering in 1989.
Een glas alcohol drinken is gevaarlijker voor de gezondheid dan gedacht. Zo neemt bij vrouwen dan de kans op borstkanker fors toe. Waarom is het dagelijks gebruik van alcohol dan nog normaal in onze samenleving? MAX publiceert vrijdag de podcast 'Bezopen', over ons alcoholgebruik. Naar aanleiding daarvan staat Meldpunt geheel in het teken van alcohol.
De koning had het erover in de troonrede en minister Van Weel van Justitie en Veiligheid herhaalde het vorige week in de Tweede Kamer: neem voorzorgsmaatregelen voor als er in Nederland een crisis uitbreekt. Heeft u voldoende in huis voor als de stroom langdurig uitvalt, of de watervoorziening, of het gas? Hoe reëel is dit en wat heeft u daarvoor nodig? En mevrouw De Wit zit al acht weken opgesloten in haar flat vanwege een lift die kapot is.
De overgang naar het nieuwe pensioenstelstel is niet zonder risico's. Dat blijkt uit een nieuw rapport waar de Tweede Kamer deze week over debatteert. Elles de Bruin bespreekt de gevaren met Tweede Kamerlid Agnes Joseph (NSC) en pensioendeskundige Theo Gommer. En verder: binnenkort kunnen aanstaande pensionado's aan het begin van hun pensioen in één keer tien procent van het opgebouwde ouderdomspensioen uit laten keren. Iris Deventer heeft hier wel oren naar. Van het bedrag wil ze een camper kopen, waarmee ze samen met haar partner van haar vrijheid kan genieten. Maar is het ineens opnemen van een gedeelte van je pensioen wel verstandig?
De erfenis van de ouders van Renee van der Kooij leidde tot fikse ruzies binnen haar familie. Elles de Bruin bespreekt deze complexe erfenis met erfrechtadvocaat Joost Diks en fiscaal jurist Nickey Smelt. Notaris Lucienne van der Geld vertelt hoe je complexe erfenissen het beste kunt regelen met een testament. En verder: Bernhard Koch vliegt samen met zijn gezin met Transavia. Hij krijgt het aan de stok met een van de medewerkers en uiteindelijk wordt hij geweigerd. Mag Transavia dit doen?
Elles de Bruin behandelt kleine en grote consumentenzaken en duikt o.a. in onderwerpen als oplichting bij (internet)aankopen, gesteggel bij digitalisering en schimmigheden binnen pensioenfondsen.
Criminelen gebruiken betrouwbare gezichten van burgers om in nepadvertenties producten aan te bieden. Zodra er betaald is, wordt er niets opgestuurd en wordt de echte persoon op de foto door gedupeerden aangesproken. Wat kun je doen als jouw gezicht wordt misbruikt? De kranten staan vol over de gevaren van artificiële intelligentie (AI). Behalve een vloek is AI ook een zegen, want het biedt veel kansen, ook voor minder digitaalvaardige ouderen. Zo kan je via apps met AI brieven laten controleren, reizen laten voorbereiden en met de spreekfunctie de strijd tegen eenzaamheid aangaan. Trendwatcher Vincent Everts geeft een lesje AI aan senioren.
Mensen die in de Sproetenbus stappen met hoop op een grondig huidonderzoek, komen van een koude kermis thuis. Ze treffen er geen dermatoloog die hun hele huid onderzoekt, maar een werkstudent met een iPad. Een verdacht plekje moet zelf aangewezen worden. Dermatologen en huisartsen waarschuwen voor de Sproetenbus. En verder: honderden bewoners in het Friese Achtkarspelen hebben acht jaar lang onterecht zuiveringsheffing betaald aan het waterschap in Friesland: Wetterskip Fryslân.
Door het wegvallen van verschillende overheidsregelingen wordt elektrisch rijden fors duurder. Is het dan nog wel interessant om een elektrische auto aan te schaffen? En Ziggo-klant Nel de Goede-Bollaart verhuist in 2021 van een rijtjeshuis naar een seniorenflat waar KPN verplicht is. Ze maakt gebruik van de overstapservice van KPN en gaat ervan uit dat hiermee haar oude Ziggo-abonnement wordt stopgezet. Drie jaar later ontdekt haar nicht dat Ziggo maandelijks geld afschrijft.
De vaste bewoners van recreatieparken Primo en Secundo in Drenthe zitten met hun handen in het haar. Hoewel ze al jarenlang eigenaar zijn van hun huisjes én de grond eronder, wil de gemeente hen nu laten vertrekken om de recreatieve bestemming van het park te behouden. En Elles de Bruin praat met Timon Dijkman over het schrappen van een restaurant in een verpleeghuis.
Veel zorgverleners zijn zich niet bewust van de geschiedenis van hun cliënten. Bij ouderen met dementie kan dit tot extra uitdagingen leiden. Gelukkig is het mogelijk om personeel bij te scholen. En verder: na een vakantie krijgt de familie Lammers te horen dat hun vlucht is geannuleerd. EasyJet biedt hen twee opties: het geld terug of een alternatieve vlucht. Jeanine Janssen gaat deze zaak onderzoeken.
Nu de Belastingdienst van plan is de controle op schijnzelfstandigheid bij zzp'ers te intensiveren, breekt er paniek uit in de zorgsector. De belangenvereniging voor zorgzelfstandigen vreest dat veel van hun leden de sector zullen verlaten, waardoor het personeelstekort in de zorg nog verder oploopt. Vakbond FNV is juist blij dat de zzp-teugels worden aangehaald. En verder: banken zijn verplicht om te veel berekende rente over leningen aan hun klanten terug te betalen. Meldpunt besteedde hier eerder aandacht aan. MAX Ombudsman Rogier de Haan gaat in overleg met ING over restitutie.
Aangezien het mannelijk lichaam de standaard is voor medisch onderzoek, worden symptomen van vrouwen vaak niet gehoord en afgedaan als psychische klachten. De stichting Voices For Women deed een oproep naar ervaringsverhalen, waarop tienduizend vrouwen reageerden met schrijnende verhalen. Meldpunt laat een aantal van deze verhalen zien. En een treinreis naar Praag strandt in Duitsland: waar zijn je rechten als je boekt via een reisorganisatie?
Er worden veel minder seniorenwoningen gebouwd dan beloofd. Daardoor is het voor ouderen bijna onmogelijk om te verkassen van een grote eengezinswoning naar een appartement. Wat is er nodig om de huisvesting van ouderen vlot te trekken? En verder: antwoorden op diverse kijkersvragen over reisboekingen.
Veel mensen met kanker nemen dagelijks een druppeltje wietolie met THC voor een betere slaap, minder pijn en soms ook omdat ze ervan overtuigd zijn dat het kanker bestrijdt. Maar helpt het ook echt tegen kanker? En MAX Ombudsman komt terug op pensioentekort oud-PTT'ers.
Een IT-ondernemer die zijn klanten assisteert bij computerproblemen blijkt abonnementen voor internetdiensten op zijn eigen naam te zetten. Als klanten van zijn diensten af willen, weigert hij hieraan mee te werken en dwingt hij klanten om door te gaan met de betalingen. En verder een grote ergernis onder consumenten: een chatbot bij een helpdesk.
Vorig jaar werden bijna tienduizend klanten van banken slachtoffer van bankhelpdeskfraude. Oplichters doen zich voor als bankmedewerker en halen slachtoffers heel geraffineerd telefonisch over om geld over te maken. De 82-jarige Jos Smit verliest zo bijna 40.000 euro en krijgt maar een deel van Rabobank vergoed. En verder: een verbod op de combinatie borrel en bingo in zaaltjes en cafés. Is dit terecht of is het overdreven regelzucht?
Meldpunt ontvangt geregeld klachten over geluidsoverlast van airco's en warmtepompen. Wat zijn hiervoor de regels en waar kunnen deze apparaten het best worden geplaatst? En we besteden opnieuw aandacht aan de zaak waarin een broer en schoonzus worden beschuldigd van de diefstal van 3,5 miljoen euro en een ring van hun (schoon)moeder. De beschuldigde broer, die het beheer had over de bankrekeningen van zijn dementerende moeder, verloor de civiele rechtszaak waarin hij zich niet verdedigde. Maar als broer en schoonzus in hoger beroep het vonnis aanvechten, wordt dit vernietigd. Er volgt een andere uitspraak. Hoe kan dit?
Nog steeds worden trapliften aan de muurzijde van de trap geplaatst, waardoor de trap niet meer aan de wettelijke eisen voldoet. Gebruikers van de trap lopen hierdoor een groter risico om te vallen. Na drie eerdere uitzendingen van Meldpunt hierover, publiceerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een nieuwe richtlijn voor de juiste toepassing van de wetgeving bij het plaatsen van trapliften. Desondanks kiezen gemeenten nog steeds voor een lift aan de muurzijde, wat voor hen een goedkopere oplossing is.
Schelden, spugen en leugens aan de deur: Meldpunt ontvangt sinds het begin van dit jaar meldingen over agressieve deur-tot-deurverkopers van Ziggo. Vaak opereren ze zonder colportagevergunning van de betreffende gemeente en worden abonnementen opgedrongen. Waarom doet Ziggo dit? En wat zijn de regels rond colportage?
Vele duizenden PTT'ers die samen met hun partner pensioen opbouwden, ontvangen geen of een te lage aanvulling op hun pensioen. MAX Ombudsman Rogier de Haan vraagt zich af of dat wel terecht is.
Het is een ware plaag: ongewenste e-mails. Soms is het reclame, soms zijn het phishingmails met risicovolle linkjes. De grote vraag is: hoe kom je ervan af?
Bewoners van flats waar veel senioren zelfstandig wonen, maken zich zorgen om de brandveiligheid. Vooral in seniorenpanden waar rookmelders niet zijn gekoppeld en waar geen brandmeldinstallatie is, zijn de zorgen groot. Moeten er geen aanvullende brandveiligheidseisen gesteld worden aan flats met kwetsbare bewoners?
Wie diabetes heeft moet, ongeacht de leeftijd, iedere vijf jaar tegen flinke kosten het rijbewijs vernieuwen. Diabetes Vereniging Nederland vindt dit onterecht en overbodig. Van de diabetespatiënten die medisch herkeurd worden, wordt maar één procent als niet rijvaardig beschouwd. Elles de Bruin spreekt hierover met Edith Mulder, directeur van Diabetes Vereniging Nederland.
DroomSap klinkt als een onschuldige frisdrank, maar dit slaapmiddel bevat het geneesmiddeleningrediënt doxylamine. Hoewel de verkoop officieel verboden is in Nederland, is DroomSap zonder recept verkrijgbaar in buitenlandse webshops. Wat zijn de voor- en nadelen van dit middel en is het veilig te gebruiken?
Gezonder leven voorkomt niet alleen medische klachten, maar verhelpt ze soms ook. En verder: dekking uitvaartpolis plotseling verdwenen.
Door mantelzorg komen familieverhoudingen soms onder hoge druk te staan. Wie van de kinderen verleent dagelijks hulp aan pa of ma en wie doet de financiën? Vaak zijn de taken niet gelijk verdeeld en ontstaat er ruzie.
Het is de meest geaccepteerde verslaving die bestaat: koopverslaving. Uit internationaal onderzoek blijkt dat zes tot acht procent van de bevolking shopaholic is: dwangmatig shoppen om emotionele pijn of leegte te compenseren. Het is een gedragsstoornis, waar gelukkig wel iets aan te doen is. Hoe herken je een koopverslaving en wat kun je eraan doen?
Stapje voor stapje lijkt het afgeschafte verzorgingshuis weer terug te komen. Sommige seniorenflats, waarin geen zorg werd aangeboden, krijgen nu alsnog 24 uurszorg in huis.
Veertig procent van het MAX Opinie Panel heeft ermee te maken gehad: babbeltrucs. Oplichters die mensen op straat of bij de voordeur aanspreken met een geraffineerde smoes. Hun doel: zoveel mogelijk geld of waardevolle spullen afhandig maken. De politie waarschuwt voor de nieuwste babbeltrucs.
Vrouwen die rond hun 45e levensjaar psychische klachten krijgen, doen er goed aan om te laten uitzoeken of dit is gerelateerd aan de overgang. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de overgang verborgen psychische aandoeningen versterkt en hierdoor aan het licht brengt.
Onder de dekmantel van mantelzorg stelen de broer en schoonzus van Gerard* meer dan drie miljoen euro van hun vermogende moeder, die op hoge leeftijd is. De broer en zijn vrouw besteden het aan vakanties, parfums, sieraden en andere luxeproducten. Is diefstal door mantelzorgers te voorkomen?